Rond 1640 kwam de Lutherse gemeente bijeen in een oude branderij op de Heul. Dankzij giften uit Scandinavië kon de gemeente een aantal panden kopen, op de locatie waar nu ook de kerk staat. Op deze plek kwam de lutherse kerk samen.
Het was in die tijd verboden om diensten te houden, door de calvinistische druk. Omdat de diensten toch door gingen, besloot de gemeente Alkmaar (in die tijd werd dat de vroedschap genoemd) het gebouw af te breken. Maar er was meer nodig om de wil van de Lutherse Kerk de kop in te drukken, hetzelfde jaar werden de diensten hervat. De gemeente greep niet in.
Rond 1640 werd een houten gebouw neergezet. Dit gebouw was zo bouwvallig dat de kerk in 1690 besloot één van steen te bouwen. En zo kreeg het de vorm die we nu kennen. In 1692 werd de kerk ingewijd.
De diensten waren in die tijd geheim, daarom mocht het gebouw niet op een kerk lijken en leek het meer op een pakhuis. De boogramen die je nu ziet, zijn later geplaatst. Het interieur bevat mooie elementen, denk aan een prachtige preekstoel, het houtsnijwerk van het kerkportaal en de kerkenraadsbanken. Voor in de kerk is een ronde put waarin vroeger houtskool werd gebrand om de kerk te verwarmen.
Wil je meer lezen? Kijk dan ook eens bij het Archief Alkmaar om meer te leren over de Lutherse Kerk, kijk dan hier.