Evangelisch Lutherse Gemeente Alkmaar e.o.

Oude Gracht 185-187, 1811CD Alkmaar

Orgelfonds

Ons orgel

Boven de hoofdingang, op de galerij, staat het orgel. Dit orgel is gebouwd in 1754 en is mogelijk gebouwd door Pieter en/of Christian Mülle. Dde kast is uitgevoerd in Rococo-stijl. Oorspronkelijk was het een instrument met een manuaal met ingehangen pedaal. Rond 1850 werd het door de Alkmaarse orgelbouwer Ypma omvangrijk veranderd. In 1957 en 1976 werd het orgel gerestaureerd door de firma Flentrop.

Onderstaand bericht wordt 1 juli 2018 verwijderd.

Goed nieuws ! We zijn er bijna !

BETER NIEUWS: WE ZIJN ER HELEMAAL !

De benodigde € 45.000 is nagenoeg ‘binnen’. Flentrop Orgelbouw is inmiddels klaar met het herstel. Met de laatste ontvangen pecunia kan Flentrop dus betaald worden.

Zo zagen de krantenkoppen er medio oktober 2017 uit:

Klunzige inbrekers vernielen het orgel van onze Lutherse kerk.

Grote schade aan gerestaureerd orgel Lutherse Kerk
Alkmaar door inbrekers

Inbrekers hebben voor tienduizenden euro’s schade veroorzaakt aan het net gerestaureerde orgel van de Lutherse Kerk in Alkmaar. Dat meldt ds. Y. Bos dinsdagmiddag 17 oktober 2017.

De dieven braken in de nacht van zaterdag op zondag in bij een woning die aan de kerk grenst. Toen daar het alarm afging, zijn zij de kerk ingevlucht. De kerk is middels een deur met het huis
verbonden.

In de kerk hebben de dieven zich verstopt in de orgelkast. Daardoor zijn veel orgelpijpen kromgebogen. „Alles staat schots en scheef”, vertelt ds. Bos. Er zijn twee mannen aangehouden. De politie is nog bezig met sporenonderzoek in het orgel en in de kerk.

Het orgel was in maart in gebruik genomen naar een grondige restauratie. Die kostte 35.000 euro. „We hadden daar als gemeente lang voor gespaard, een orgelpijpactie gehouden en uit diverse potjes subsidie bijeen verzameld. We waren zo trots op het resultaat. Maar nu kunnen we opnieuw beginnen”, zegt een aangeslagen ds. Bos.

Orgelbouwer Flentrop die het orgel onderhoudt, schat dat de veroorzaakte schade ongeveer net zo groot is als het bedrag van de restauratie.

Zondagmorgen merkte de organist pas tijdens het spelen dat er iets niet goed zat, aldus ds. Bos.
„Hij kon nog wel op het orgel spelen. De organist dacht eerst dat het orgel last had van vocht. Maar het bovenklavier deed het helemaal niet.” Bij inspectie in de kast, ontdekte de organist de ravage. Het
bleek dat heel de tractuur van het bovenklavier was beschadigd en niet meer werkte.

Ds. Bos hoopt dat mensen (opnieuw) bereid zijn om geld te geven voor het orgel.

„Dat kan via NL06 INGB 0007 1890 67 ten name van Orgelfonds Lutherse Kerk Alkmaar, onder vermelding van ”Herstel orgel””

De Lutherse gemeente stond in september stil bij het 325-jarig bestaan. „Ook daarbij nam het orgel een centrale plaats in.” Stadsorganist Pieter van Dijk is een van de organisten die het orgel
regelmatig bespeelt.

(bron: Reformatorisch Dagblad, 17-10-2017; Noord-Hollands dagblad 20-10-2017) ( bron: www.historischeverenigingalkmaar.nl )

Zie ook RTV-NH, zoek op Lutherse Kerk Alkmaar

Eind 2016 zeiden we:

Wij zijn trots op ons orgel, dus we geven de pijp niet aan Maarten,

maar … we kunnen niet zonder uw steun …..

Nu is het weer de hoogste tijd om het prachtige instrument een grondige onderhouds / restauratiebeurt te geven. Deze zal weer worden uitgevoerd door de firma Flentrop in Zaandam.
Dié restauratie werd voorjaar 2017 afgerond.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2018 Evangelisch Lutherse Gemeente Alkmaar e.o.

Thema door Anders Norén